Förslag på avdelningsmöte: Musikhjälpen-planering

Förord

Vi tror egentligen inte på färdiga guider eller lösningar som säljs in som att man som ledare inte behöver tänka själva. Samtidigt så kan man behöva lite inspiration ibland när man kör fast. Eller en spark i ändan för att komma igång. Eller så kom det där förbannade livspusslet in i bilden och kaosade till igen. Oavsett vad din anledning är så har vi tagit fram ett ganska generellt mötesförslag som du kan genomföra med dina scouter för att komma igång med Musikhjälpen-planeringen. Gör det till ditt eget och anpassa och justera precis så mycket du vill efter dina scouter.

Snabbfakta:

Vem: Äventyrare, Utmanare, Rover

Tid: cirka 1,5 h

Material: Skriv och ritmaterial. Kanske lite post-it om du inte kräks.

Syfte: Läs mer om syftet bakom Scouter stöttar Musikhjälpen här.

Introduktion (10 minuter)

Kort om varför Scouterna skall engagera sig i Musikhjälpen

För att skapa ett sammanhang för detta, hur detta passar in i scouting och varför ni bö

r engagera er i detta behöver vi prata lite om metod och målspår.

Prata i avdelningen/patrullen om scoutmetoden och målspåren. En av delarna i scoutmetoden är:

Lokalt och globalt samhällsengagemang
Vi engagerar oss i och försöker påverka vad som händer i samhället, både i området där vi bor och ute i världen. Genom det lär vi oss kämpa för en bättre värld där alla människor är lika mycket värda och mår bra.

Vi har också stöd i målspåren Förståelse för omvärlden och Aktiv i samhället.

Reflektera gärna över hur ni har jobbat med scoutmetoden och målspåren tidigare på avdelningen. Vad gjorde ni? Var det lätt/svårt? Vad är ett samhällsengagemang?

Kort om vad Musikhjälpen är

Gå över till att prata om vad Musikhjälpen är och hur det hjälper förbättra världen. Från Musikhjälpens hemsida hittar vi:

“I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. Under veckan får de besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.”

Vad kan man göra som avdelning för att hjälpa till? (20 minuter)

Nu är det dags att börja tänka konkret och vad ni kan göra för att hjälpa till. Inför detta gäller det att peppa upp dina scouter och få dem att tänka stort och nytt.

Skapa en brainstorming aktivitet. T.ex. ta en whiteboard eller post-it för att skriva ner alla idéer som finns i gruppen. I detta läget är ALLA idéer välkomna, det finns inga som är för stora eller för små, för galna eller uttjatade. Låt kreativiteten flöda, låt det spåra ur och låt det även få vara tyst också ibland.

Passande märken

Ett tips kan vara att ta med ett märke i detta projekt, t.ex.:

Äventyr

Rösten
Det här äventyret handlar om att göra något för att påverka världen utanför Scouterna.
Omfattning:
1 veckas spaning på egen hand, 1–2 planeringsmöten, 1–2 möten för att genomföra.
Målspår: Förståelse för omvärlden, Aktiv i samhället, Kritiskt tänkande.

Utmaningar

Hjälpa

Exempel på utmaningar: Gör en insamling till något gott ändamål. Hjälp någon annan i världen att förbättra deras situation.

Orka

Exempel på utmaningar: Gör en samhällsinsats och orka fortsätta fast det ibland är trögt att påverka samhället. Orkar du hålla elden brinnande i Lund hela veckan? Orkar ni samla in pantflaskor i två veckor? Orkar ni

Ta ställning

Exempel på utmaningar: Ta ställning mot orättvisor i världen. Ta ställning för att förbättra världen genom att panta flaskor för ett bra ändamål.

Färdval

Rover samhället

Rover ledarskapet

Sortera bland idéerna (15 minuter)

Låt alla deltagare få läsa de olika idéerna och fundera. Vad kan de tänka sig att göra? Vad tror de kommer ge pengar?

Börja med att alla får välja 3-5 aktiviteter som de kan tänka sig att genomföra. Gör sedan mindre grupper som inom sig ska välja 3-5 saker gemensamt som de kan tänka sig genomföra. Sen får hela gruppen gemensamt komma fram till 1-3 aktiviteter som de vill genomföra (beroende på hur många aktiviteter du vill att de ska göra).

Hur ska ni göra det? (30 minuter)

När ni har kommit fram till vad ni vill göra så behöver ni planera upp hur ni ska göra. Vill ni kan ni kalla det för en projektplan.

Tänk på att få med:

  • Delmål i ert projekt
  • Vem är ansvarig för vad?
  • Vad behöver ni för att genomföra er aktivitet?
  • Hur ska ni finansiera er aktivitet?

Tänk igenom så ni får med allt som ni behöver för att genomföra ert projekt.

När ska vi göra det? (15 minuter)

Gör en tidsplan. Sätt upp datum när ni ska ha gjort de olika delmålen och stämma av dem.

Nu är ni på god väg i ert projekt. Lycka till och glöm inte att anmäla er till kampanjen allesammans samt upprätta en bas när ni kommit så långt i planeringen.