Tjabba tjena hallå: Eva Svanström vars upptäckaravdelning skapar och säljer armband till förmån för Scouter stöttar

Hur föddes idéen om att göra armband? Behövde ni ledare så ett litet frö eller gick det av sig själv?

Upptäckarna har möte om onsdagar och FN-dagen var en onsdag. Det kändes därför naturligt att uppmärksamma de globala hållbarhetsmålen. Mål 10 är ”minska ojämlikhet” och då kom vi på idéen att ett sätt vad vi scouter kan göra är att stötta Musikhjälpen där årets tema är ”alla har rätt att funka olika” Vi pratade först kring de olika målen och sedan kring Musikhjälpen, sedan kom scoutpatrullerna i gång.

Hur gick ni tillväga för att komma igång? Berätta om hur det ser ut och fungerar i er armbandsfabrik?

Scouterna fick jobba med olika hållbarhetsmål och de som valde att börja med mål 10 och armbanden kom ganska snabbt i gång med tillverkningen. Några började att göra armband medans andra gjorde reklamskyltar. De har nu inspirerat andra avdelningar, så även våra äventyrare har tillverkat och Roverlaget ska också hjälpa till.

Vad säger barnen? Jag hörde att de hade en ganska speciell diskussion när priserna skulle bestämmas?

Det är med priser är inte alltid lätt att bestämma. Scouterna pratade om att det skulle ge pengar till Musikhjälpen, men det är viktigt att de som vill handla ska ha råd till det. Några av barnen föreslog 50 kr, men andra tyckte det var för dyrt. Hur vet man vad som är för dyrt? Jo, om man ber föräldrar om pengar för att få gå och handla godis i affären säger föräldrar ja om man ber om 20 kr, men att det är alldeles för mycket pengar om man ber om 40 kr. Alltså är 40 kr eller mer mycket pengar enligt vuxna. Så efter lite diskussion beslutade upptäckarna att priset är minst 20 kr, för då kan de som har råd att ge mer också göra det.

Har ni pratat något om Musikhjälpens tema på avdelningen? Hur har det fungerat?

Vi har både när vi tillverkade armbanden har vi pratat om det, men också när vi tidigare i höst arbetat med ”Free being me”, så har vi pratat om att få vara den man är och att det är allas rätt att funka olika.

Vad är ditt bästa tips till andra avdelningsledare som vill göra något för Musikhjälpen, men inte kommit igång än?

Titta på terminsprogrammet och se vad har ni redan planerat in för tema på mötena som går att kombinera med Musikhjälpens tema. Vi hade t ex redan valt att vi skulle göra något om FN-dagen. Då blir det inte något extra eller utöver som kan kännas betungande eller svårt att genomföra. Fundera vad det finns för några ni kan samarbeta med i närheten. I vår by har t ex Lions loppis en gång i månaden och då frågade vi om vi fick stå där. Då blir det också enklare för avdelningen. Men framför allt –  prata med barnen om vad de har för idéer – våra scouter är ju så mycket klokare än vad vi vuxna är!

 

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *